Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur.
De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Basisprincipe

Het basisprincipe van de Acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie - evenwicht verstoord.
Acupunctuur is de meest bekende TCG techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.

Moxa therapie

Acupunctuur en moxa-therapie worden vaak in één collectieve term genoemd acumoxa-therapie. Moxa therapie is een techniek waarbij een conus of staafje van het kruid Artemisia tot ontbranding wordt gebracht op de betreffende acupunten om deze te stimuleren. Soms wordt het kruid op de acupunctuurnaald geplaatst en soms direct op de huid of op een isolerend schijfjeof in een moxabakje op de maag, of op zijn Japans; Biwa moxabustion.
Zowel acupunctuur als moxatherapie zijn in staat om het functioneren van de organen en meridianen te bevorderen, en om Yin en Yang, Qi en Bloed te reguleren. Beide therapieën hebben hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen in combinatie worden toegepast.
Moxa therapie wordt toegepast bij dezelfde medische problemen als acupunctuur afhankelijk van de karakteristieken van de patient

Cupping 

Cupping (cuppen zetten) is een methode waarbij een kop, gemaakt van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de lucht in de kop kortstondig te verbranden of door vacuum pompen ontstaat er een vacuüm lokaal op de huid onder de kop.
Het doel is om Wind-Koude te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen.
Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. De Chinese geneeskunde beschouwt deze roodheid als locale bloedstagnatie.

Behandeling

Een goede acupuncturist moet natuurlijk ook (para)medisch geschoold zijn en heeft een gedegen vakopleiding achter de rug. U heeft voor het bezoek aan een acupuncturist géén verwijsbriefje nodig van uw huisarts. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden onder bepaalde voorwaarden behandeling door acupuncturisten. Zie ook vergoedingen onder patiënten info.
Voor adressen van aangesloten acupuncturisten en TCG therapeuten bij u in de buurt kunt u terecht bij het secretariaat van de beroepsvereniging Zhong.

TCM Portaal